Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 25 februari 2018

Sport en bewegen vanzelfsprekend

Door te bewegen blijven mensen zowel fysiek als mentaal gezond. Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat meer mensen in beweging komen? Dat was het onderwerp van het sportcafé, waar lijstduwer Coby van den Heuvel en kandidaat-raadslid Bart Coster op woensdagavond 21 januari naar toe gingen. Belangrijkste les? Laat sport niet op zichzelf laten staan, maar integreer het in het onderwijs, in de zorg en in de buurt. Bart Coster schreef het onderstaande verslag.

De avond werd gepresenteerd door Johan Wakkie, voormalig Nederlands hockeyer, sportbegeleider en hartstochtelijk pleitbezorger van het belang van sporten en bewegen. Te weinig mensen halen de beweegnorm, vindt hij. Dat is – per dag – één uur voor kinderen, en een halfuur voor volwassenen. Daar wil hij wat aan doen, want sporten brengt mensen samen en houdt ze fysiek en mentaal gezond.

Zijn verhaal klonk ons goed in de oren; ook in ons verkiezingsprogramma wijzen wij op het belang van sport, voor jong én oud. Daarom hebben we afgelopen periode de bezuinigingen op sport teruggedraaid, en willen we dat de sportbegroting meegroeit met de gemeentebegroting.

Verschillende projecten die Wakkie noemde als goede voorbeelden, komen ook in ons verkiezingsprogramma voorbij. Zo prees hij het project Golden Sports aan, waarbij ouderen op een laagdrempelige manier toegang krijgen tot bewegen in de buurt. Wat D66 betreft moet de gemeente de komende periode inzetten op deze en andere projecten die sport en bewegen toegankelijker maken.

Ook deed Wakkie een beroep op de sportverenigingen: zij moeten meer de verbinding opzoeken met de buurt en met het onderwijs, de zorg en het welzijnswerk. D66 wil dat de gemeente hierbij de komende jaren een ondersteunende rol gaat spelen. Zo kunnen sport en bewegen een vanzelfsprekend onderdeel worden van iedereens leven.

Lees hier en hier wat er in het verkiezingsprogramma van D66 Veenendaal over sport en bewegen staat.