Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 augustus 2021

Kandidaatsstelling gemeenteraadsverkiezingen is gestart

Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Uiteraard wil ook D66 Veenendaal met een mooie lijst deelnemen aan de verkiezingen. In juni hebben we al de lijsttrekker gekozen: Youssef Boutachekourt.

Je kunt je via MijnD66 tot en met 9 september 2021 om 23:59 uur kandideren voor een verkiesbare of niet-verkiesbare plek.

Een verkiesbare plek is een plek zo hoog mogelijk op de lijst met de intentie om raadslid te worden. Bij een niet-verkiesbare positie geef je aan niet hoog op de lijst te willen, maar wel op de lijst te willen staan. We nodigen iedereen van harte uit om zich te kandideren, want zeker bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen mensen vaak op iemand die ze persoonlijk kennen. Iedere stem telt!

Houd er rekening mee dat bij het invullen van de online vragen via MijnD66 je een digitale pasfoto dient te uploaden. Ook wordt er gevraagd om een omschrijving van maximaal 300 woorden. Met name voor de verkiesbare kandidaten is het belangrijk om in acht te nemen dat deze tekst ook gebruikt zal worden voor het kandidatenboek voor de stemming voor de definitieve lijst.

De verkiezingscommissie heeft onder meer als taak om het proces te waarborgen. Ook controleren wij of alle stukken volledig zijn aangeleverd. Na de kandidaatstelling gaat de lijstadviescommissie (bestaande uit de lijsttrekker, de afdelingsvoorzitter en een extern lid) in gesprek met in ieder geval de verkiesbare kandidaten. Zij brengen een stemadvies uit. Daarna volgt er een stemming waarbij alle leden de definitieve volgorde van de lijst kunnen bepalen.

Mocht je vragen hebben over het proces, de inhoud van het werk als raadslid of hulp kunnen gebruiken met de kandidaatstelling, stuur dan een mail naar verkiezingscie@d66veenendaal.nl.

Meld je vanaf 9 augustus via MijnD66 aan en kandideer je voor de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022!