Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 30 maart 2018

Afscheidsrede Coby van den Heuvel

Dinsdag 27 maart was de laatste vergadering van de gemeenteraad van 2014-2018. Het was ook de laatste raadsvergadering van D66-fractievoorzitter Coby van den Heuvel. Daarbij nam ze het woord en sprak ze de volgende afscheidsrede uit:

“Hoe kun je 8 jaar gemeenteraad beschrijven in 5 minuten spreektijd? Bij welke hoogtepunten en eventuele dieptepunten sta je even stil? Het laatste zal ik niet doen. Niet omdat ze er niet toe doen – integendeel – maar ziet u dat maar als vorm van zelfbescherming.

Laat ik beginnen met het feit dat ik het een hele eer vond om in 2010 als raadslid geïnstalleerd te worden. Als een van de 33 raadsleden van de gemeente Veenendaal. Volksvertegenwoordiger van de inwoners van Veenendaal. Van alle inwoners van Veenendaal.

Vanavond komt hieraan een einde. En in mijn geval bewust gekozen. Een mens moet nu eenmaal keuzes maken in zijn leven. De combinatie met een fulltimebaan en alle andere (leuke) dingen die een mens in zijn leven kan doen – en ook vooral moet doen in de tijd die je gegeven is  – brengen me tot dit besluit

Van 2010-2014 met 2 dames in de raad. Dat viel op (dat werd ons tenminste regelmatig verteld).

Vanaf 2014 een verdubbeling van het aantal zetels en een wat andere vrouw-man verhouding. Maar zowel in de oppositie – de eerste periode – als binnen de coalitie hebben we mooie dingen bereikt voor Veenendaal denk ik.

8 jaar raad. 8 jaar politiek. 8 jaar dynamiek en hectiek. 8 jaar in een wereldje waarin je je politieke collega’s regelmatig veel vaker ziet dan het thuisfront. Dat is een keerzijde, niet alleen van politiek trouwens, maar de politiek is toch wel een wereld op zich. Een soort subcultuur, zo heb ik dit althans ervaren.

Maar ik heb het een heel mooie periode gevonden, waarin ik mooie ervaringen heb gehad, mooie dingen heb beleefd en hopelijk een bijdrage heb geleverd om Veenendaal een stukje mooier te maken. Dat doe je niet alleen, dat kun je niet alleen. Daar is samenwerking voor nodig, daar is niet alleen de politiek voor nodig maar ook inwoners, instellingen, bedrijven en wie dan ook in Veenendaal. Om samen Veenendaal mooier te maken.

Als D66 politicus, bijna politicus af, tenminste, zeg nooit nooit, ben ik persoonlijk trots op een aantal resultaten van de afgelopen jaren:

  • Ik ben trots dat er meer aandacht voor monumenten, erfgoed en architectuur is (hoewel ik de nota erfgoed helaas net misloop).
  • Ik ben trots dat we wat zuiniger op het groen in Veenendaal zijn en worden, en dat dat groen ook steeds meer eetbaar is.
  • Ik ben trots dat er een update van de Strategische Visie voor Veenendaal ligt, samen met inwoners, instellingen en bedrijven samengesteld.
  • Ik ben trots dat we de ambitie hebben voor een Energieneutraal Veenendaal in 2035 te gaan.
  • Ik ben trots dat we dit jaar voor de 3 keer de Regenboogvlag hijsen op het gemeentehuis.
  • Ik ben trots dat we vrijwilligers wat ondersteuning hebben kunnen bieden bij de mooie initiatieven die in Veenendaal gebeuren. En dat zijn er nogal wat.
  • Natuurlijk ben ik ook trots dat we inwoners en ondernemers meer vrijheid gunnen op zondag.

Ik ben trots dat we als coalitiepartij gekozen hebben voor een raadsprogramma. Zodat het uiteindelijk ook daadwerkelijk aan de raad is om besluiten te nemen. Dat lijkt zo gewoon maar dat is het echt niet mensen. Dat is voor mij echt een uniek voorbeeld. Elke partij kan zijn identiteit behouden. Wisselende samenstellingen zijn mogelijk en nodig, en wat mij betreft een ultieme vorm van samenwerking.

Ik ben ook trots op deze samenwerking in de Veense raad. Die is goed. Kritisch op elkaar op de inhoud, en in het debat wellicht elkaars tegenpolen of zelfs vijanden, maar na afloop altijd weer vrienden. Vaak onder het genot van een drankje in het restaurant of op een van de terrassen hier op steenworp afstand.

Ik bedank graag alle collega’s voor de samenwerking. En uiteraard allereerst mijn fractie/ex-factiegenoten.  In chronologische volgorde:  Nermina, Wil, Jaap, Roy en Hassan: heel erg bedankt voor de samenwerking. Het was een feestje om met jullie samen te werken!  De fractievergaderingen duurden soms lang, waren soms lekker rommelig, maar we kwamen er eigenlijk altijd uit.

Verder noem ik geen namen want anders vergeet ik vast iemand …. Allemaal hartelijk dank voor de samenwerking, collega raadsleden, college, voorzitter.  Uiteraard ook aan de griffie en ambtenaren een hartelijk dank.

Ik vond het een voorrecht om raadslid te mogen zijn.

Ik wens u alle goeds toe, politiek maar vooral privé. Ik wens Veenendaal alle goeds toe.

Dankuwel.”